El Hijyeni için 5 Adım

El Hijyeni için 5 Adım

El Hijyeni için 5 Adım yaklaşımı, sağlık hizmetleri personelinin el hijyeni uygulamaları için gereken temel anları tanımlar.
Sağlık hizmetleri segmenti

1. Hastaya dokunmadan önce

Hastanın sağlık hizmetleri ile ilişkili mikroorganizmalarla karşı karşıya kalmasını azaltmak için, bir hastaya dokunmadan veya hasta bölgesine girmeden önce el hijyeni uygulanmalıdır. Hasta bölgesi, hastanın ve hastanın yakın çevresinin (yatak rayları, infüzyon tüpü gibi) ve personel tarafından sıkça dokunulan yüzeyleri (monitörler, kablolar ve düğmeler gibi) içerir. Örnekler: El sıkışmadan önce, hastanın hareket etmesine yardımcı olmak, klinik muayene.
Sağlık hizmetleri segmenti

2. Temizlik prosedürü/aseptik prosedürden önce

Temiz/aseptik bir prosedür uygulamadan önce, HCAI'yi önlemek için el hijyeni çok önemlidir. El hijyeni, bir yüzeye son dokunma ile hasta için bulaşıcı risk taşıyan kritik veya muhtelif bulaşıcı risk içeren kritik bir bölgeye girmeden hemen önce yapılmalıdır. Örnekler: Yara pansumanından, kateter takılmasından, yiyeceklerin hazırlanmasından, ilaç tedavisinden önce.
Sağlık hizmetleri segmenti

3. Vücut sıvısına maruz kalmadan sonra

El hijyeni, vücut sıvılarına maruz kalma riskiyle ilişkili bir görev yaptıktan hemen sonra ve hasta bölgesinde olsanız bile yeni bir yüzeye maruz kalmadan hemen önce gerçekleşmelidir. Bu eylem, bulaşıcı etmenlere maruz kalınması veya enfekte olma riskinizi hem de aynı hastadaki “maruz kalınmış” bir bölgedeki mikroorganizmaların, hastanın vücudundaki “temiz” bir bölgeye bulaşması riskini azaltır. Örnekler: Kan alıp oynama yaptıktan, idrarı, dışkıyı temizledikten, atıkları işledikten sonra.
Sağlık hizmetleri segmenti

4. Hastaya dokunduktan sonra

Hastaya dokunduktan sonra ve hastanın dışındaki bölgedeki herhangi bir nesneye dokunmadan önce, sağlık hizmetleri ortamına yayılma riskini en aza indirmek için el hijyeni önemlidir. Bu eylem aynı zamanda ellerinizin hastadan gelen flora ile kontaminasyonunu önemli ölçüde azaltarak sizi korur. Örnekler: El sıkıştıktan, hastanın hareket etmesine yardımcı olduktan, klinik muayeneden sonra.
Sağlık hizmetleri segmenti

5. Hastanın çevresine dokunduktan sonra

El hijyeni için son adım, elin hasta bölgesindeki bir yüzeye dokunması ile, elin hastanın dışındaki bölgedeki bir yüzeye dokunması arasında, ancak hastaya dokunmadan gerçekleşir. Hastalarla fiziksel temas olmasa bile hasta ile ilgili nesnelere temas etmek ele bulaşmasına neden olabileceğinden dolayı, el hijyeni o anda gereklidir, Örnekler: Nevresim değiştirdikten, perfüzyon hız ayarı yaptıktan sonra.
Sağlık hizmetleri segmenti

Daha fazla eğitim materyali

Cilt Sağlığı ve El Hijyeni ile ilgili e-öğrenimler ve diğer eğitim materyalleri için. Lütfen 866-722-8675 numaralı telefondan bizimle iletişime geçin.